Kunststof en hout frezen

kunststof frezen

frezen is een machinaal proces waarbij materiaal wordt verwijderd met behulp van een roterend gereedschap. Kunststof frezen kan gebruikt worden voor veel verschillende soorten materiaal en doeleinde. Het wordt gedaan op een freesbank met een computergestuurde freesmachine. Het is erg belangrijk om te weten welke frees je voor welk materiaal kan gebruiken.

Het frezen van kunststof

Er zijn verschillende soorten kunststof materialen. Voordat je begint met kunststof frezen, moet je dus eerst weten wat voor kunststof het is en welke frees je hiervoor kan gebruiken. Zo is het voor zachte kunststof handig om een scherpe frees te gebruiken voor een gladde oppervlak. Daarbij moet je ook opletten of het product niet verbrand of smelt. Om dit proces te helpen kan je lucht gebruiken tijdens het frezen van kunststof. Frees altijd een keer na bij kunststof, het materiaal wordt namelijk alleen maar een beetje ingedrukt de eerste keer waardoor je niet gelijk het gewenste resultaat krijgt.

Hout frezen

Voordat we begonnen met frezen van kunststof, werd vooral hout gebruikt. Dit gebeurt nog steeds en is misschien wel makkelijker zelfs. Hout wordt vooral gebruikt voor het frezen van decoratie. Hierbij kan je denken aan het graveren van een naam en tekst, een afbeelding en pictogrammen om iets aan te kunnen wijzen.