Zo maak je zelf goede meal prep maaltijden

Als je niet genoeg tijd hebt om te koken, dan is er een handige oplossing. Meal prep maaltijden zijn porties gezond, zelfgemaakt eten die je voor meerdere dagen tegelijk bereidt. Als je na een lange dag werken thuiskomt, hoef je ze alleen maar op te warmen. En daarna kan je direct door naar je sport of genieten van je vrije tijd!

Hoe maak je zelf een goede meal prep? Dit zijn onze tips om gezonder te eten met minder inspanning.

Zorg voor een degelijke planning

Omdat je niet elke dag hoeft te beslissen wat je wilt eten, kan je met minder stress een écht lekker recept uitzoeken. Trek wat tijd uit om online nieuwe leuke recepten te vinden, of laat je inspireren door het blad van een supermarkt. Bedenk ook welke hoeveelheid ingrediënten je nodig hebt voor het aantal maaltijden dat je wilt maken. Met een goede planning eet je gezonder én lekkerder. 

Vries een deel in

Heb je een hele grote pan chili, soep of stoofvlees gemaakt? Als je die in porties verdeelt, vries dan twee of drie bakjes in. Zo voorkom je dat het eten Tegen het eind van de week gaat bederven. Bovendien krijg je, als je dit meerdere keren doet, een vriezer vol met verschillende hapjes. Daar zit elke dag vast wel iets tussen waar je trek in hebt.

Wissel af met gekochte maaltijden

Kost meal preppen jou nog steeds te veel werk? Dan is er een elegante oplossing: bestel online. Websites als www.fuelyourbody.nl/ verkopen gezonde, smakelijke en professioneel bereide meal preps. Selecteer jouw favoriete gerechtjes of kies voor een verrassend combipakket. Nu kun je nóg meer tijd besteden aan sporten of aan je sociale leven! 

Varieer met bijgerechtjes

De hoofdmoot van je maaltijd is de ingevroren meal prep portie. Zorg dat je eten niet saai wordt en serveer het eten met telkens andere toevoegingen. Dien het bijvoorbeeld de ene dag op met aardappels, de volgende dag met rijst, daarna met noodles. Of met een verse salade, gebakken spek en ui, vers fruit of een kaasje.

Garneer je eten

Ook hele snelle toevoegingen kunnen je preps veel interessanter maken. Koop een reeks lekkere sambals en sausjes om nieuwe accenten toe te voegen. En ontdek welke kant- en klare garneringen jij lekker vindt. Probeer of jouw gerechtjes goed combineren met atjar, bosuitjes, jalapeño’s, kroepoek, verse kruiden, nootjes en/of zaden.

Investeer in goede bakjes

De ideale bakjes voor een meal prep maaltijd zijn solide, stapelbaar en geschikt voor de magnetron én de vriezer. Zo maak je efficiënt gebruik van de beperkte ruimte in je koelkast. Koop dus een serie plastic bewaarbakjes van een goede kwaliteit plastic. En dat hoeven echt geen artikelen van een premium merk te wezen.

Markeer je porties

Eten dat eigenlijk over de datum is is niet lekker meer en kan je een vervelende buikpijn bezorgen. Noteer daarom met een label of met een watervaste stift de bereidingsdatum op elk bakje. En lees je even in hoe lang je verschillende producten zoals vlees, vis, melkproducten en groenten kunt bewaren.