Zo wordt de lockdown wat minder saai!

Vanwege de huidige coronacrisis zitten we momenteel in een lockdown. Misschien verveel je je deze periode wel sneller dan normaal, maar wees gerust: wij hebben enkele tips verzameld die je kunt doen om de lockdown wat minder saai te maken! Er zijn tips voor buiten én binnen. Op die manier is er dus altijd iets dat jij kunt gaan doen!

Puzzelen

Deze tijd leent zich uitstekend voor het maken van een puzzel! Veel mensen vinden daar vaak geen rust voor, en zijn in de avond vaak weg of met andere dingen bezig. Nu we juist veel thuis zitten, is het heerlijk om er een puzzel bij te pakken in plaats van voor de tv te gaan zitten. Puzzelen werkt heerlijk ontspannend en verlaagt stress, maar wist je ook dat het hartstikke goed is voor je? Dat werkt namelijk zo: wanneer je een puzzelstukje op de juiste plaats kunt leggen, komt het stofje dopamine in je hersenen vrij. Dat stofje staat ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’. Je krijgt daar een opgewekt en voldaan gevoel van en je krijgt daardoor zin om de puzzel nog verder te maken. Waar wacht je nog op!

Spelletjes

Puzzelen doe je voornamelijk in je eentje. Ben je op zoek naar iets wat je kunt doen met meerdere mensen? Organiseer dan een spelletjes-middag of – avond met een vriend of vriendin, of met je huisgenoten. Een leuke tijd is dan gegarandeerd! Laat iedereen die meedoet met de middag of avond nadenken over welk spel hij meeneemt. Hierdoor zorg je ervoor dat er voor iedereen een spel bij zit die hij leuk vindt. Daarnaast is het een tip om af te spreken welke spellen je allemaal gaat spelen die middag of avond, zodat iedereen weet wat hem te wachten staat. Ook is het daardoor makkelijker om een soort planning te maken – het is vaak het leukst om te beginnen met een simpel en kort spel en naarmate de avond vordert, wat langere spellen uit te zoeken. En een andere tip: zorg ervoor dat iedereen voordat het spel begint de regels begrijpt. Het is namelijk heel vervelend als je tijdens het spel vastloopt en de hele tijd de oplossing moet zoeken. Wanneer alle regels duidelijk zijn, kan de middag of avond beginnen. Genieten maar! En op het eind van de middag of avond kun je de winnaar natuurlijk belonen. Een leuke prijs doet het altijd goed! Daardoor blijven alle spelers gedurende elke spel gemotiveerd om hun best te blijven doen.

Wandelen

Nu door de lockdown alles gesloten is, ben je misschien geneigd om de hele tijd binnen te blijven. Waarschijnlijk heb je alle series op Netflix al gekeken en kun je inmiddels elk televisieprogramma wel dromen. Het is in deze tijd extra goed om juist naar buiten te gaan. Wanneer je een frisse neus gehaald hebt, heb je daarna weer energie om door te gaan met belangrijke zaken, zoals je werk. Maar daarnaast heeft wandelen ook verschillende voordelen voor je gezondheid. Je spijsvertering gaat er bijvoorbeeld beter van werken. Na een maaltijd is het dus een goed plan om een eventjes een ommetje te gaan maken. Ook is wandelen goed voor je longen. Dat komt doordat de zuurstofcirculatie in je bloed door wandelen wordt verhoogd. Verder is wandelen ook goed voor je rug. Als je veel zit, neem je in veel gevallen geen goede houding aan voor je rug. Door elke dag een half uur te gaan wandelen, wordt je onderrug sterker en hierdoor kan je houding verbeteren. Dat is mooi meegenomen dus! 

Vissen

Een andere tip om buiten te gaan doen is: vissen! Net als bij wandelen ben je met vissen in de frisse buitenlucht en dat zorgt voor nieuwe energie. Veel mensen denken dat vissen een saaie gebeurtenis is, maar niks is minder waar! Er komt van alles kijken bij vissen: wanneer kun je dit het best doen? welk seizoen leent zich daar het best voor? maar ook: in welk gedeelte van een water kun je de meeste vis vinden? en op wat voor manier vang je nu de meeste vis? De afgelopen jaren zijn pop ups tijdens het vissen op karpers gigantisch populair geworden. Pop ups zijn drijvende balletjes waarmee haakaas kan uitbalanceren of volledig mee boven de bodem kunt vissen. Ronde pop ups in de vorm van boilies zijn hierbij verreweg het populairste. Ook kan het succesvol zijn om een tijgernoten- of maïs-popup in te zetten. Deze pop ups zijn geschikt om bovenop een boilie of tijgernoot te bevestigen. Er zijn daarnaast nog veel verschillende montages om pop ups aan te bevestigen. Voor het vissen op karper wordt vaak een pop up boilie gebruikt. Pop up boilies zien er eigenlijk hetzelfde uit als boilies. Het verschil is dat boilies zinken en vol voeding voor de karper zitten. Pop up boilies daarentegen drijven en hebben een visuele aantrekkingskracht gecombineerd met aantrekkingskracht op basis van geur. Succes gegarandeerd! Vissen is daarnaast mooi om te doen:: tijdens het vissen is het heerlijk om langs de waterkant midden in de natuur te genieten van de stilte of juist van de geluiden die je hoort: de vogels die fluiten, de insecten die in de buurt zijn. Wanneer je vroeg op pad gaat, kun je zelfs wellicht genieten van een mooie zonsopkomst. Wie wil dat nou missen!

Opruimen & schoonmaken

Tja, dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je iets leuks wil gaan doen. Toch is het nu hét moment om je huis eens van een grote opruim- en schoonbaakbeurt te voorzien. Ruim bijvoorbeeld je hele kledingkast eens goed op. Items die je langer dan een jaar niet hebt aan gehad, zul je waarschijnlijk ook niet weer dragen. Er is een reden dat je bepaalde kleding altijd op een stapel laat liggen. Ziet je kleding er wel nog mooi uit? Breng het dan naar een kledingcontainer of naar een tweedehands winkel. Dan hoef je de kleding niet weg te gooien, maar maak je er iemand anders weer blij mee. Dat geeft een goed gevoel en is ook nog eens beter voor het milieu. Naast kleding, kun je ook je hele huis eens goed schoon gaan maken. In een rommelig huis, kan het vermoeiend zijn voor je hersenen omdat ze de hele tijd veel prikkels moeten verwerken. Pak die stofzuiger en dweil er dus maar bij en het schrobben kan beginnen. Je denkt nu vast dat dit een stomme tip is, maar wanneer je kijkt naar je huis dat helemaal blinkt, ben je erg blij! Een opgeruimd huis zorgt dan ook voor een opgeruimd hoofd. Heerlijk!