Verslaafd aan alcohol

Met je vrienden op pad en een drankje drinken is voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Regelmatig een drankje drinken is dan ook helemaal niet zo slecht voor je. Echter wordt het wel een probleem wanneer je te veel alcohol consumeert. Veel mensen houden het niet bij één drankje en drinken steeds meer. In Nederland hebben we dan ook een paar honderd alcoholverslaafde en bijna anderhalf miljoen zware drinkers.

Wanneer ben je verslaafd?

Mensen noemen al snel iemand verslaafd, maar vaak is dit een misvatting. We spreken van een alcoholverslaving wanneer iemand zowel geestelijk als lichamelijk afhankelijk is van de stof. Het is niet iets wat zomaar van de één op de andere dag ontstaat, maar ontwikkeld zich door de jaren heen. Er kunnen dan ook verschillende oorzaken zijn voor de verslaving.

Lichamelijk afhankelijk

Wanneer je zo veel drinkt dat je lichaam aan de stof gewend is ben je lichamelijk afhankelijk van de drank. Je krijgt ontwenningsverschijnselen wanneer je niet meer drinkt. Dit kunnen allerlei vershcillende symptonen zijn. Door deze klachten besluiten veel alcoholisten toch weer te gaan drinken. Hiernaast is de toleratie van alcohol steeds erger. Men moet veel meer drinken om hetzelfde effect te gaan voelen.

Geestelijk afhankelijk

Naast de lichamelijke afhankelijkheid is een verslaving ook een ziekte die invloed heeft op je gedachtes. Wanneer je geestelijk afhankelijk bent van de stof dan denk je dat je niet meer zonder kan. Veel alcoholisten bweren dat ze zich alleen nog maar kunnen ontspannen wanneer ze gedronken hebben. Je kan het zien als een middel die de problemen van mensen laat verdwijnen.


Alcohol kan iemands leven helemaal verpesten. Wanneer je merkt dat iemand een alcoholprobleem heeft, help hem dan. Zo kan je om https://www.connection-sggz.nl/ terecht voor professionele hulp op maat.