Waterschade in huis?

Zitten er in jouw huis vochtplekken? Dit kan een teken zijn dat er een lekkage is. Hierdoor kan er waterschade ontstaan en je waterkosten kunnen ook omhoog schieten. Dit wil je natuurlijk niet! Hoe herken je een lekkage en wat moet je dan doen? 

Herkennen

Iedereen weet wel wat een lekkage is, maar waar zitten die precies? En hoe weet je of er in jouw huis een lekkage is? Lekkages komen vaak voor in afvoerbuizen, waterleidingen en verwarmingen. Je kunt deze lekkages herkennen door: 

  • Druppels water in het plafond
  • Vocht- en schimmelplekken
  • Vochtplekken

Herken je deze punten in jouw huis? Dan is het misschien handig om een lekdetectie uit te voeren. Tip: Zie je niet meteen waterschade, maar heb je opeens hoge waterkosten? Dan kan het zijn dat het veroorzaakt wordt door een lekkage. Ook is het mogelijk dat je energiekosten oplopen, omdat veel isolatiematerialen niet goed tegen water kunnen. Hierdoor werkt het isolatiesysteem niet optimaal, wat kan resulteren in een verhoogt energieverbruik.

Lekdetectie

Als je vermoed dat je een lekkage hebt dan is het belangrijk dat je deze opspoort. Je kunt niets doen tegen de lekkage als je niet weet wáár de lekkage is. Het handigste is om hiervoor een loodgieter in te huren die een lekdetectie uit kan voeren. De loodgieter gaat de lekkage opsporen met behulp van apparatuur afhankelijk van hoe moeilijk de lekkage te vinden is. De lekdetectie kosten zijn hier ook afhankelijk van. Als een lekkage makkelijk te vinden is dan ligt de prijs tussen de 50 en 75 euro. Is er sprake van een moeilijk te vinden lekkage, waarbij speciale apparatuur nodig is? Dan kan de prijs oplopen tot wel 400 euro. Oef… dat is een flinke smak met geld. 

Repareren

Na het detecteren van de lek is het tijd om de lekkage te repareren. Gemiddeld kost de reparatie van een lekkage 100 euro en duurt de reparatie ongeveer een uur. Dit is natuurlijk afhankelijk van de lekkage. Heb je een eenvoudige lekkage die makkelijk gerepareerd kan worden, dan zal de loodgieter sneller klaar zijn en zullen de kosten ook wat lager zijn. Spreek je van een ingewikkelde lekkage die erg moeilijk is om te repareren? Dan kan de prijs oplopen tot 300 euro en duurt het repareren ook langer. Heb je een spoedgeval? Het is mogelijk om de loodgieter dezelfde dag nog de lekkage te repareren. Dit kan wel extra kosten.
Heb je een lokale loodgieter nodig, zoals een loodgieter in Rotterdam? Neem dan eens een kijkje bij MyGo.nl.