Lees alles over verpakkingsmaterialen

Er zijn heel veel verschillende soorten verpakkingen die allemaal van een ander materiaal worden gemaakt. Welke soorten verpakkingsmateriaal kom je zoal tegen en hoe zit het met de regelgeving van verpakkingen? Ontdek het in deze blog.

Welke verpakkingsmaterialen gebruikt worden

Denk aan dozen, gripzakjes, gelamineerde verpakkingen, duurzame verpakkingen, verpakkingen geschikt voor vloeistof, milieuvriendelijke verpakkingen, enveloppen en nog veel en veel meer. Onder milieuvriendelijke verpakkingen vallen bijvoorbeeld dingen als composteerbare, bio-based en ook recyclebare verpakkingen. Wat er vervoert dient te worden, bepaald het soort verpakking. Een brief wordt in een envelop gestopt, een gripzakje is handig voor schroeven. Alle verpakkingen worden gemaakt van een ander soort materiaal. Wat zijn de materialen dan die veel voorbij komen? Zie daarvoor de volgende alinea.

Waar verpakkingen van gemaakt worden en waarmee producten worden beschermd

Dozen worden natuurlijk gemaakt van karton. Daarnaast zijn veel verpakkingen gemaakt van plastic. Een verpakking die geschikt is voor vloeistof wordt nogal vaak gemaakt met behulp van aluminium. Vaak worden producten nog beschermd met behulp van piepschuim of bijvoorbeeld bubbeltjesplastic. Ook luchtkussenzakjes worden hiervoor gebruikt. Een luchtkussenzakje is gewoon een klein plastic zakje die volledig gevuld is met lucht door middel van een luchtkussenmachine. Wel worden er eisen gesteld aan al het verpakkingsmateriaal.

Regelgeving

Er mogen natuurlijk geen giftige stoffen van de verpakking op etenswaren terechtkomen. Dat is een van de regels rondom verpakkingen. Een andere eis is dat verpakkingen de smaak, geur, kleur of de stevigheid van voedsel niet mogen aantasten. Natuurlijk gelden regels niet alleen voor verpakkingsmaterialen bedoeld voor voedsel. Enkele algemene regels gaan als volgt: er moeten zo weinig mogelijk schadelijke stoffen gebruikt worden in de verpakkingsmaterialen, er moet zoveel mogelijk herbruikbaar materiaal gebruikt worden en er moet nagedacht worden over het creëren van zo weinig mogelijk zwerfafval. Zo is er nog veel meer regelgeving rondom verpakkingsmaterialen. Dat is echt te veel om allemaal te behandelen in deze blog. Raadpleeg daarvoor vooral het internet.

Er zijn dus heel wat verschillende verpakkingen in deze wereld denkbaar. Afhankelijk van het te vervoeren product, wordt gekozen voor een van deze verpakkingssoorten. Vloeistof wordt bijvoorbeeld vervoerd in speciale verpakkingen waar vaak aluminium in is verwerkt. Kwetsbare producten worden extra ingepakt met bubbeltjesplastic, piepschuim en/of luchtkussenzakjes. Alle vormen van verpakking worden weer gemaakt van andere materialen. Er zijn heel wat regels gemaakt over verpakkingsmateriaal waar voedingsmiddelen mee vervoerd zullen worden. Daarnaast zijn er ook heel wat algemene normen voor de verschillende verpakkingen zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.