Een juist eetpatroon, wat betekent het?

De manier waarop je eet is van grote belang op je gezondheid. Het komt vaak genoeg voor dat men wel sport, maar vervolgens een slecht voedingspatroon aanhoudt. Zowel op de korte als lange termijn is dit niet goed voor je gezondheid.

Met een juist eetpatroon zorg je ervoor dat je een gezonder leven leidt. Het kan daarom ook wel een gezond eetpatroon worden genoemd. Wat dit precies inhoudt en waarom het belangrijk is, lees je in dit artikel!

Wat is een juist eetpatroon?

Met een juist eetpatroon wordt bedoeld: voldoende gezonde voedingsstoffen consumeren die jouw lichaam nodig heeft om goed te functioneren. 

Daarmee wordt dus niet te veel eten bedoeld! Het is van belang dat je genoeg eet zodat je voldoende energie hebt. Consumeer je eigenlijk veel meer dan dat je nodig hebt, en dan vooral van ongezonde voedingsstoffen, dan zul je ongezond aankomen.

Een juist eetpatroon betekent dus ook balans. Zorg ervoor dat je voldoende eet, en niet te veel of te weinig. Op die manier ga je je op de lange termijn ook beter en fitter voelen.

Waarom een gezond voedingspatroon?

Met een gezond voedingspatroon zorg je ervoor dat je je zowel lichamelijk als mentaal fitter voelt. Dit is vooral op de lange termijn van belang. Je hebt namelijk meer energie en bent geconcentreerder. Het is iets wat je misschien niet direct zult merken, maar hoe langer je een gezond voedingspatroon vasthoudt, hoe meer je de voordelen gaat merken. Je gaat dus gezonder leven.

Het belang van sporten en de juiste voeding

Vooral voor sporters is het belangrijk om een juist voedingspatroon te hebben. Als sporter vraagt je lichaam door inspanningen namelijk op meer energie. Die energie zul je moeten leveren door voldoende gezonde voedingsstoffen te consumeren.

Voor sporters is dit op te delen in drie categorieën. Allereerst heb je ‘normale voeding’, dit is wat je dagelijks eet en bestaat onder andere uit je groente en fruit. Dit heeft vervolgens raakvlakken met je sportvoeding (de vitamines en mineralen uit je groente en fruit zijn van belang voor je sportprestaties). Sportvoeding kun je echter ook zien als langzame koolhydraten voor duursporters. Tenslotte leveren sportsupplementen ook voedingsstoffen op die van belang zijn voor sporters. Goede informatie over gezonde (sport)voeding en sportsupplementen lees je op de website van Muscle Concepts.

In de meeste gevallen zullen sporters dus ook meer calorieën consumeren dan mensen die niet sporten, omdat het lichaam meer energie nodig heeft. Vooral krachtsporters consumeren daarom vaak relatief veel calorieën.