Belangrijk onderhoud aan eigen huis

Onderhoud eigen huis

Kies je ervoor om een eigen huis te kopen, dan komt daar veel meer bij kijken dan de koopkosten. Wanneer je het huis bezit, is het namelijk ook jouw verantwoordelijkheid om het huis te onderhouden. Helaas komt het ook wel eens voor dat iemand anders zorgt voor schade aan jouw huis, zoals voor velen het geval is geweest bij de aardbevingen in Groningen. Mogelijk kom je dan in aanmerking voor een schadevergoeding bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen.

Maar hou je de staat van je huis niet nauwlettend in de gaten, dan kan achterstallig onderhoud ineens voor een flinke (eigen) kostenpost zorgen. Bezuinig daarom niet op het tijdig repareren van schade. Lees hieronder belangrijke dingen om niet te vergeten bij het onderhoud aan je huis.

De grote dingen

Ben je de trotse eigenaar van een huis, dan doe je er verstandig aan om je huis regelmatig op problemen te controleren. Denk er daarbij aan om het verwarmingssysteem, sanitair en de verflaag te controleren, maar ook om op beschadigde delen van de structuur van het huis te letten. Kijk zowel naar binnen en buiten. Ontdek je problemen zoals schimmel, insectenplagen en beschadigde vloeren en plafonds tijdig, dan voorkom je een grote greep uit de portemonnee.

Meer dan simpel tuinonderhoud

Sommige mensen vergeten dat de grond om hun huis heen ook hun eigendom is, maar dat is het wel zeker. En daarmee is de land om je huis heen ook jouw verantwoordelijkheid. Het onderhoud aan land dat je mogelijk hebt is meer dan alleen simpel tuinonderhoud zoals gras maaien en struiken snoeien. Als huiseigenaar moet je bijvoorbeeld ook overwoekerde bomen omhakken, hekken en dat losse schuurtje repareren. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je de verantwoordelijkheid draagt voor het verwijderen van ongedierte, ook in de tuin.

Vergeet het dak niet

Daken zijn gemaakt om lang mee te gaan, maar raken ook gemakkelijk beschadigd. Is je huis erg groot, huur dan een professioneel bedrijf in voor een inspectie van je dak. Kun je zelf al schade zien, huur dan zo snel mogelijk iemand in om het dak te repareren. Laat je schade aan het dak een tijdje voor wat het is, dan kan de reparatie en de kosten daarvan veel groter worden dan voorzien. Om problemen te voorkomen kun je het beste jaarlijks een inspectie laten uitvoeren voor het hele huis.