Glasvezel: de ins en outs

Je hoort er steeds vaker over: glasvezel internet, telefonie of televisie. Maar weet jij ook wat dit is? Ben jij al bekend met deze nieuwe vorm van techniek? Waarschijnlijk denk je aan een snelle, goede verbinding maar weet je geen verdere details. Wij vertellen je daarom in deze blog meer over glasvezel, zodat jij precies weet hoe deze verbinding werkt!

Glasvezel

Glasvezel is, zoals de naam al suggereert, letterlijk een vezel die bestaat uit glas. Twee soorten glas om precies te zijn, die aan elkaar vast gesmolten zijn. Deze vezel is zo dun als een haartje! Glas kan ontzettend snel geleiden en de informatie wordt via laserlicht door de glasvezelkabel gezonden. Dit laserlicht wordt heel snel achterelkaar aan- en uitgezet en daarmee wordt de informatie in een code overgebracht.

Snelheid

Zoals we net al even noemden kan een glasvezelkabel de informatie ontzettend snel doorvoeren. Sneller dan welke andere netwerkverbinding dan ook! De gemiddelde internetsnelheid ligt in Nederland rond de 15 Mbps, maar bij glasvezel kan je kiezen tussen 50, 100 en 500 Mbps! Dit is dus een enorme vooruitgang ten opzichte van je huidige verbinding! Dus tel uit die winst als je thuis moet werken, wil downloaden, processen of gamen!

Uploaden & downloaden

Een ander bijzonder kenmerk van een glasvezelverbinding is dat de snelheid waarmee je kunt uploaden en downloaden gelijk is. Bij een normale verbinding is de uploadsnelheid veel lager dan de downloadsnelheid. Maar bij glasvezel is dat verschil dus verdwenen. Dit komt met name goed van pas als je vaak of grote bestanden wilt delen met bijvoorbeeld je collega’s op opdrachtgever. Daarom maken al veel mensen op de zakelijke markt gebruikt van een glasvezelverbinding.

Keuzevrijheid

Anders dan bij een ander netwerk heb je met een glasvezelverbinding toegang tot een open netwerk. Bij een kabelnetwerk wordt het netwerk beheert door de kabelaanbieder, en deze bepaalt daarmee tot welke diensten je toegang hebt. En vaak kun je maar uit een kabelaanbieder kiezen bij jou in de regio, en daarmee is je aanbod dus zeer beperkt. Bij glasvezel valt deze beperking weg en heb je letterlijk  oneindig toegang op het net.

Helaas is een glasvezelverbinding nog niet in heel Nederland toegankelijk. Er wordt op het moment wel hard gewerkt om de dekkingsgraad hoger te krijgen, maar wij vermoeden dat dit proces nog wel even wat tijd in beslag neemt. Als je zelf niet zoveel eisen stelt aan je internetverbinding is dit geen probleem, maar voor mensen die graag ontzettend snel internet willen is het de moeite waard om te checken of glasvezel al een optie is in hun woonplaats.