Tropische palmboom

De zon, blauwe zee, witte stranden en palmbomen voor een beetje schaduw. Op een tropisch eiland ontkom je er niet aan. Palmbomen staan overal. Wat doen deze bomen dan in Nederland? Het is hier toch veel te koud voor een palmboom om te kunnen groeien?

De palmboom

Eilanden als Aruba, Curaçao, en Bonaire staan er vol mee. Ook wat dichter bij huis zijn ze te bewonderen. Denk aan Spanje, Portugal en Ibiza. De meeste palmbomen groeien dus in de tropen of subtropen. De palmboom houdt daarom ook het meest van de zon. Van de palmboom bestaan zon 4000 soorten. De waaierpalm, de kerstpalm en de Alexanderpalm bijvoorbeeld. Hiervan zijn er ook een aantal echte winterharde palmen. Deze palmen kunnen beter tegen de kou en sommige overleven het zelfs bij lichte vorst.

De palmboom in Nederland

Door de jaren heen hebben we er voor kunnen zorgen dat de tropische palmen ook in Nederland kunnen overleven. Vorst is de grootste angst voor de palm. In de tropen komt de temperatuur natuurlijk nooit onder nul. Door de palm in een hoge pot te plaatsen voorkom je dat e temperatuur te laag wordt. vergeet de palm geen plekje in de zon te geven, daar zijn ze dol op. Dit is een flinke trend geweest, tuinen kregen een tropische look door de bomen.

Palmvruchten

Palmbomen bestaan dus in 4000 soorten en maten, waaronder de kokospalm. De kokospalm is de enige palmboomsoort waar kokosnoten aan groeien. De kokosnootpalm eist een tropische omgeving om in te groeien. Deze palm zal in Nederland niet overleven in een hoge pot en in de zon. De kokosnoot is geen noot zoals de naam zegt maar een tropische vrucht bestaande uit wit vruchtvlees en vruchtensap, ook wel kokosmelk genoemd. Alle andere palmen groeien zonder deze vrucht. Palmbomen geven veel meer vruchten dan alleen de kokosnoot. Zo geeft de Kerstpalm felrode vruchten en de Dadelpalm geeft overheerlijke dadels.