Mousserende wijnen: wat is het verschil?

Bijna iedereen drinkt wel eens een glaasje bubbels op een speciale gelegenheid, maar wat is nou de lekkerste mousserende weg om meer te proosten? Er zijn een aantal verschillende soorten mousserende wijnen die al snel door elkaar worden gehaald. Om je dit uit te leggen zal ik de drie soorten mousserende wijnen kort met je doornemen.

Champagne

Om te beginnen de bekendste mousserende wijn voor veel mensen: champagne. Veel mousserende wijnen worden al snel champagne genoemd, maar eigenlijk mogen alleen de mousserende uit de Franse streek Champagne ook echt champagne worden genoemd. De bubbels in de wijn ontstaan doordat de wijnen minimaal 15 maanden dicht liggen in de Franse kelders. Het is dan ook een exclusieve wijnsoort en dit zie je terug in de prijs. Sommige champagnes lopen dan ook op tot honderden euro’s.

Cava

Cava is een minder exclusieve mousserende wijn. Cava is een wijnsoort uit Spanje en het productieproces lijkt enorm op die van champagne. Echter worden er andere druiven gebruikt en wordt de cava minder lang gerijpt. Dit zorgt er dan ook voor dat de cava een stuk goedkoper is als de champagne.

Prosecco

Als derde heb je ook nog de prosecco. Prosecco is een mousserende wijn die uit Italië. Deze mousserende wijn heeft een fruitige smaak en wordt slechts gemaakt van één druifsoort, namelijk de Glera. Door het snelle productieproces is het een goedkope optie wanneer je kiest voor mousserende wijn.

Zoek je nog een lekkere mousserende wijn? Neem dan een kijkje bij De Gouden Ton, voor de lekkerste wijnen die er te vinden zijn.