De voordelen van een brandverzekering
Waar er vroeger meerdere losse verzekeringen waren om je huis tegen bepaalde factoren te dekken, is dit nu samengevoegd tot één verzekering: de woonverzekering. Deze verzekering wordt ook wel de brandverzekering genoemd. Ieder huis is natuurlijk anders en de een heeft meer kans op bijvoorbeeld waterschade dan de ander. Ook vliegt het ene huis sneller in de fik dan het andere huis. Het is daarom belangrijk om bij jezelf na te gaan waarvoor je allemaal (goed) gedekt wil zijn in je brandverzekering. Je kunt de brandverzekering vergelijken dan vergelijken met de brandverzekering bij andere verzekeraars. Soms betaal je misschien iets meer premie, maar je bent dan meestal ook beter verzekerd dan bij verzekeraars waar je minder premie betaalt. Het is natuurlijk aan jou of je dit wil of niet.
Wat dekt een brandverzekering precies?
Een brandverzekering, ook wel woonverzekering genoemd, dekt bepaalde schades waar je niks aan kunt doen. Denk hierbij niet alleen aan brand (ook al heet de verzekering wel een brandverzekering), waterschade, storm of los waaiende takken, schade door oververhitting, etc. Niet alleen ben je dan verzekerd voor de spullen die kapot zijn, maar er wordt ook gevolgschade gerekend bij een woonverzekering. Dit houdt in dat wanneer je huis bijvoorbeeld afbrandt en je tijdelijk in een andere woning gaat wonen, je dit ook vergoed krijgt. Daarnaast ben je er met een woonverzekering ook voor verzekerd als er schade plaatsvindt aan (eigendommen van) andere mensen, ook wanneer het jouw verantwoordelijkheid is.
Is het verplicht om een woonverzekering af te sluiten?
Het is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een zorgverzekering of autoverzekering, niet verplicht om een woonverzekering af te sluiten. Het wordt echter wel sterk geadviseerd. Er zijn mensen die denken dat ze goedkoper uit zijn zonder een woonverzekering. Dit lijkt misschien ook wel zo, maar op het moment dat je dan schade hebt zijn alle kosten voor jezelf. Stel je voor dat je hele huis afbrandt inclusief alle meubels. Wanneer je verzekerd bent, zul je (een deel van) de waarde terugkrijgen. Ook krijg je de periode dat je ergens anders moet wonen vergoed. Wanneer je niet verzekerd bent, moet je dit allemaal zelf betalen. Dit is natuurlijk bijna niet te doen en je weet nooit zeker of er iets gaat gebeuren, dus het slimste is om sowieso een woonverzekering af te sluiten.
Brandverzekeringen met elkaar vergelijken
Zoals al eerder genoemd, is elk huis en gezin anders. Wanneer je een woon- of brandverzekering afsluit ben je sowieso gedekt voor een aantal standaard schades met de basisverzekering. Wanneer je echter op meer risico’s voorbereid wil zijn, kun je je huis en spullen (inboedel) aanvullend verzekeren. Dit houdt vaak in dat je meer premie per maand betaalt, maar wanneer er iets gebeurt ben je ook beter verzekerd. Zo krijg je dan bijvoorbeeld meer geld terug. Het is handig om voor jezelf na te gaan en uit te rekenen wat slim is om te doen. Wanneer je veel meer geld kwijt bent aan premie en het heel lang duurt voordat je dit eruit haalt als je schade zou hebben, kun je beter alleen basis verzekeren. Wanneer je echter veel dure spullen met een hoge materiële waarde in huis hebt staan, is het verstandiger om wel aanvullend te verzekeren voor als er iets zou gebeuren.
De beste brand- of woonverzekering kiezen
Het kan nog best lastig zijn om de beste brand- of woonverzekering te kiezen. Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen om dit proces een stukje gemakkelijker te maken. Een brandverzekering vergelijken kan op veel verschillende websites, waaronder Brandverzekering Simulatie. Je kunt hier eenvoudig aangeven wat je situatie is, bijvoorbeeld huurder van een appartement of eigenaar van een huis, en hierbij meerdere verzekeringen met elkaar vergelijken. Ook kun je bij hen een gratis offerte aanvragen, zodat je weet aan wat voor bedragen je ongeveer moet denken qua premie. Daarnaast kun je online snel en gemakkelijk een gratis online gepersonaliseerde simulatie maken. Als laatste zijn er nog veelgestelde vragen op hun site te vinden, zodat je zo goed mogelijk geholpen wordt in het proces.